Cât comunism mai conține România de azi?
Peste patru ani și ceva mărunțiș se vor împlini patru decenii de la eliberarea României de sub ocupația comunistă. Eliberare făcută de oameni simpli ajunși cu cuțitul la os, într-un context istoric favorabil și plătită cu asupra de măsură în sânge — acesta-i adevărul adevărat, trăit și nu livresc. În ciuda nerușinatelor și nesfârșitelor aberații conspiraționiste, stârnite și întreținute ulterior. Dar și a capturării proaspăt eliberatei Românii de către aceeași protipendadă comunisto-securistă care a ținut-o sub ocupație vreme de 45 de ani.
Aniversarea aceasta îmi aduce aminte de pilda cu Moise și cei 40 de ani petrecuți în deșert, pentru ca din foștii sclavi ai faraonilor egipteni să se nască cei aleși să se bucure de Țara Făgăduinței. Fiindcă ai nevoie de oameni liberi ca să construiești o țară liberă.
Treaba-i că pe vremea lui Moise oamenii trăiau puțin, și 40 de ani erau suficienți ca să se facă schimbul de generații aproape în întregime. Foarte probabil că, atunci când evreii au intrat în Israel, mai era în viață doar o mână de oameni dintre foștii sclavi.
În România lui 2025, chiar și deținătoare a ultimelor locuri la speranța de viață în UE fiind, sunt aproape 1 milion de oameni care au peste 80 de ani. Statistica spune că din cei aproximativ 19 milioane de români care mai sunt prin țară, vreo 11 milioane au trăit o bucată de viață în comunism, iar restul de 8, nici măcar o singură zi. Dar chiar dacă-i scoatem din ecuație pe cei care au prins din comunism doar cei șapte ani de-acasă, după 40 de ani de deșert tot vor rămâne majoritari cei pe care i-a tarat pe viață ocupația comunistă. Foști sclavi personali ai unor neica-nimeni, făcuți faraoni de armatele faronului-călău-al-națiunilor Iosif Vissarionovici Stalin.
Și, dacă o să-mi spui că tot e bine și cu jumătate din populație oameni născuți liberi, o să-ți amintesc respectuos de țâncii de 10-12 ani de astăzi care vorbesc despre și fac socoteli la bani în milioanele leului vechi, deși denominarea monedei românești s-a petrecut cu mult înainte de nașterea lor.